De ce aprindem candela?

Se întreaba uneori crestinii. Sfântul Nicolae Velimirovici ofera o sistematizare a motivelor pentru care facem acest lucru, pe care o redam mai jos.
Raspunsuri întocmite de Sfântul Nicolae Velimirovici
Prima – deoarece credinta noastra este lumina. Hristos spune “Eu sunt lumina lumii” (Ioan 8,12). Lumina candelei ne reaminteste de lumina cu care Hristos lumineaza sufletele noastre.
A doua – pentru a ne reaminti de caracterul stralucitor al sfintilor în fata icoanelor carora aprindem candelele, pt ca sfintii sunt numiti “fiii luminii” (In 12,26, Lc 16,8).
A treia – pentru ca este o întoarcere a noastra de la faptele noastre întunecate, de la gândurile noastre si dorintele diavolesti si pentru a ne întoarce pe calea Evangheliei; si pentru ca noi sa fim mai insistenti în împlinirea poruncilor Mântuitorului: “Si lumina ta sa lumineze în fata oamenilor, ca ei sa vada faptele tale bune” (Matei 5,16).
A patra – pentru ca lumina candelei sa fie micul nostru sacrificiu în fata lui Dumnezeu, Care S-a dat pe Sine Însusi pe deplin ca jertfa pentru noi, si ca un mic semn al marilor noastre multumiri si al dragostei pentru El, de la Care cerem prin rugaciune viata, sanatate, mântuire si tot ceea ce numai iubirea cereasca fara margini poate acorda.
A cincea – pentru ca frica sa cuprinda puterile diavolesti care uneori ne asalteza chiar la vremea rugaciunii si ne departeaza gândurile de la Cel care ne-a creat. Puterile demonice iubesc întunericul si tremura la cea mai mica lumina, în special la cele care sunt ale lui Dumnezeu si la cele care Îi sunt bineplacute lui Dumnezeu.
A sasea – pentru ca aceasta lumina sa ne trezeasca din egoism. Asa cum uleiul si fitilul ard în candela, dupa voia noastra, sa ne lasam sufletele sa arda cu flacara iubirii în toate suferintele noastre, întotdeauna supusi voii lui Dumnezeu.
A saptea – pentru ca sa ne învete ca fara mâna noastra candela nu poate sa fie aprinsa, si la fel, inima noastra, candela sufletului nostru, nu poate fi aprinsa fara focul sfânt al Duhului lui Dumnezeu, chiar daca inima este plina de toate virtutile. Toate aceste virtuti ale noastre, [sunt doar] combustibilul material, iar focul care le aprinde vine de la Dumnezeu.
A opta – pentru ca sa ne reaminteasca faptul ca înaintea la orice, Creatorul lumii a facut lumina, si dupa aceea pe toate celelate în ordine: “Si Dumnezeu a Zis, sa fie lumina; si a fost lumina” (Cartea Facerii1,3). Si la fel trebuie sa fie si cu viata noastra spirituala, adica înainte de orice, lumina adevarului lui Hristos trebuie sa lumineze în interiorul nostru. De la aceasta lumina a lui Hristos fiecare fapta buna rasare si se dezvolta în noi.

Parintele Catalin