Sfintii Parinti ne învata ca:

 
Cele opt ganduri din care vine tot ce-i rau si din care omul nostru launtric se îmbolnaveste adânc si de moarte sunt urmatoarele: lacomia pântecelui, desfrânarea, iubirea de arginti, mânia, întristarea nepotrivita, trândavia, slava desarta, trufia. Tocmai acestea poarta razboi cu fiecare om.
Daca vrei sa birui lacomia pântecelui, sa îndragesti înfrânarea, sa ai frica de Dumnezeu si vei birui.
Daca vrei sa birui desfrânarea, sa îndragesti privegherea si însetarea, sa te gândesti întotdeauna la moarte si vei birui.
Daca vrei sa birui iubirea de arginti, sa îndragesti neagonisirea si necheltuirea.
Daca vrei sa birui mânia, sa tii minte cum Domnul nostru Iisus Hristos nu S-a mâniat pe evrei, cu tot raul pe care I l-au facut, ci chiar S-a rugat pentru ei.
Daca vrei sa birui întristarea nepotrivita, sa nu te mâhnesti nicicând pentru cele vremelnice, ci daca te vor rani cu vorba, sau nu îti vor da pace, sau te vor necinsti, nu te întrista, ci, dimpotriva, bucura-te! Întristeaza-te doar când pacatuiesti, dar si aici sa pastrezi masura, ca sa nu cazi în deznadejde si sa pieri.
Daca vrei sa birui trândavirea, îndeletniceste-te macar o scurta vreme cu vreo rucodelie, sau citeste, sau roaga-te deseori.
Daca vrei sa birui slava desarta, sa nu iubesti laudele, nici cinstirile, nici hainele bune, nici sederea pe locurile de frunte, nici întâietatile, ci dimpotriva, sa te bucuri atunci când esti ocarât si defaimat în chip mincinos, si sa te mustri pe tine însusi, zicându-ti ca esti mai pacatos decât orice om.
Daca vrei sa birui trufia, orice ai face, sa nu zici ca lucrul acela s-a facut cu puterile tale, ci fie ca postesti, fie ca petreci vremea în priveghere, fie ca dormi pe pamântul gol sau îngenunchezi adesea facând metanii, sa spui: “Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu acoperamântul lui Dumnezeu se face aceasta, nu cu puterea mea”…

Sa aveti o saptamâna binecuvântata !